sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Regatul Haşemit al Iordaniei, numit în mod comun simplu Iordania (arabă: أردنّ, transliterat: Urdunn), Este o ţară arabă din Orientul Apropiat. Se învecinează cu Siria în nord, cu Irak în nord-est, cu Arabia Saudită la est şi la sud şi cu Israel şi Teritoriile Ocupate (Palestina sau Autoritatea Palestiniană) la vest. Împreună cu Israelul împarte coasta Mării Moarte şi pe cea a Golfului Aqaba, situat în Marea Roşie, împreună cu Israelul şi Egiptul. Principala religie este Islamul şi limba oficială este Limba arabă.
Pământul care a devenit parte din Iordania este o regiune foarte bogată istoric. Istoria sa a început în jurul anului 2000 î.Hr. când semiţii amoritas s-au stabilit în jurul râului Iordan, în zona numită Canaan. Printre invadatorii şi coloniştii care au trecut prin Iordania se numără şi, în ordine cronologică, Anatolienii, Egiptenii, Israeliţii, Asirienii, Babilonienii, Perşii, Grecii, Caldeenii, Romanii, arabii musulmani, cruciaţii, Otomanii si Britanicii.
Iordania este tara in care a fost botezat Isus- pe malul raului Iordan, unde pe muntele Nebo, Dumnezeu i-a aratat lui Moise Taramul Fagaduintei. In Iordania gasim Petra, una din cele sapte minuni ale lumii, un oras vechi de 4000 de ani, Marea Moarta – punctual cu cea mai joasa altitudine de pe fata pamantului, 422m sub nivelul marii, binecunoscuta pentru continutul de sare fabulous de mare. La granita dintre Iordan si Israel, drumul din jurul Marii Moarte este deasemenea cel mai jos drum de pe Pamant. Marea Rosie, o alta bogatie a Iordaniei – este unul din cele mai frumoase locuri de scufundat din lume. Intr-o tara marginita de doua mari, gasim in mod surprinzator desert, beduini si camile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu