luni, 11 ianuarie 2010

PETRA - UNA DIN CELE 7 MINUNI ALE LUMII
Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind "Trezoreria", în stil grecesc, cu o înălţime de 42 m, unde s-a turnat şi partea finală a filmului Indiana Jones şi ultima cruciadă. În antichitate oraşul se numea Rekem şi apare menţionat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.e.n., de către nabateeni, un popor semitic, şi a fost capitala lor până în 106 e.n., când a intrat în componenţa Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.
Canionul nu este format datorita curgerii apei ca in majoritatea altor canioane, ci datorita miscarii placilor tectonice, stanca s-a rupt in doua si a format aceasta vale pe care nabateenii o foloseau ca acces in oras.
Potrivit legendei averea faraonului in aur se afla ascunsa in urna din varful partii circulare centrale din etajul superior (de fapt urna este din stanca masiva in intregime) . Camerele interioare sculptate dintr-o piatra roz sunt aproape perfect plane . Exista unele dezbateri asupra rolulului acestei cladiri: a fost un templu al lui Isis, sau un mormant monumental al unui rege nabatean? Puzzel-ul este inca nerezolvat.
Mergand inainte pe acea alee apare teatrul. Cu 8000 de locuri el a fost inceput in timpul lui Aretas al IV-lea care a urcat la tron in secolul 9 I.Hr. . In timpul domniei lui de 50 de ani, Petra a fost in cea mai puternica perioada. Sub culise erau camere de depozitare si un loc unde se punea cortina dupa ce se cobora.
O alta serie de cladiri spectaculoase sunt mormintele regale. Alaturi de ele se afla mormintele Urn care au fost transformate intr-o biserica crestina in 447 D.Hr. dupa cum spune o inscriptie greaca din interiorul mormantului. Episcopul din Petra a construit scarile grandioase care duc acolo.Flancat de pereti masivi de piatra si aprovizionat cu apa dintr-un rau se strabate periodic locul, orasul Petra nu prezenta doar aspectul de fortareata naturala si sigura, ci era situat si la intersectia celor mai importante drumuri comerciale. Astfel, prin acest nod comercial treceau drumurile spre Gaza in vest, spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come peste Marea Rosie, si spre Golful Persic, peste desert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu