luni, 11 ianuarie 2010

MUNTELE NEBO
Muntele Nebo, numit si Muntele lui Moise, este cel mai inalt din lantul muntos Moabit.
lUn pelerinaj la Muntele Nebo din Iordania este echivalent cu o intoarcere in istorie cu cåteva mii de ani, pentru ca Nebo este locul unde Moise a vazut Tara Sfanta si poarta ultima discutie cu Dumnezeu inainte de a-si fi aflat sfårsitul.
Locul unde Domnul a zis catre Moise: “Suie-te in muntele acesta al Abarimului, in muntele Nebo, care este in pamantul Moabului, in fata Ierihonului, si priveste asupra Canaanului, pe care-l dau in stapanire fiilor lui Israel, si mori pe munte si te adauga la poporul tau, cum a murit si Aaron, fratele tau, pe muntele Hor si s-a adaugat la poporul sau”.
“Si a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, in pamantul Moabului, dupa cuvantul Domnului. Si a fost ingropat in vale, in ...fata Bet-Peorului, dar nimeni nu stie mormantul lui nici pana in ziua de azi. Si era Moise de 120 de ani, cand a murit; dar vederea lui nu slabise si taria lui nu se imputinase”... scrie Sfanta Scriptura.
Ajunsi pe muntele Nebo, se poate vedea, la fel cum a vazut Moise, pamantul tarii Canaanului, promis de Dumnezeu. Privind roata, aproape ca nu mai poti sa respiri de atata maretie, taina si frumusete. In zilele senine, de pe esplanada bisericii franciscane ridicate aici pe ruinele mai multor biserici ale caror inceputuri dateaza de prin secolul al IV-lea, se vad Ierihonul, Valea Iordanului, Marea Moarta, cladirile Ierusalimului si cele ale Bethleemului.Ajunsi aici, este imposibil sa nu traiesti un profund sentiment de iubire, asa cum insusi “Moise a fost iubit de Dumnezeu si de oameni; pomenirea lui va ramane totdeauna binecuvantata” (Int.Sir.45,1), cum binecuvantata va fi si viata celui ce se inchina pe Muntele Nebo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu