luni, 11 ianuarie 2010

JERASH
Din Amman in Jerash, ajungi in mai putin de o ora, fiind situat la 48 km spre nord de Amman. Jerash este unul din cele mai bine conservate orase romane ale lumii alaturi de Pompei (din Italia).
Un drum pana la Jerash te aduce 2000 de ani in urma; o plimbare prin vechiul oras este o plimbare prin timpuri antice…fiecare piatra, fiecare cladire, coloana, strada, zid are istoria ei de mii de ani.
Jerach (sau anticul “Gerasa” ) facea parte din Confederatia celor mai importante 10 orase din zona in perioada romana, care se numea “Decapolis (polis-oras, deca-zece) si desi si-a capatat faima in perioada Imperiului Roman, aici s-au gasit urme tocmai din timpul erei neolitice (4000 de ani in urma) iar in timpul lui Alexandru cel Mare (332 inainte de Cristos) orasul ajunsese destul de prosper si cunoscut. In anul 63 (inainte de Cristos), imparatul roman Pompei , cucereste regiunea si transforma numele orasului Garsho in latinul “Gerasa” si acesta devine parte din Imperiul Roman si imediat parte din “Decapolis”.
Intrarea in anticul oras se face si astazi asa cum o faceau romanii acum mii de ani : prin monumentala “Poarta de Sud” care te aduce in impresionanta “Piata-sau Forum- Ovala” (90 pe 80 metri si care are in mijloc doua altare si o fantana ) iar apoi pasii te poarta pe “Strada Coloanelor” sau “Cardo” unde la mijloc se afla “Macellum” o piata unde negustorii isi expuneau marfa. Pe Cardo ( sau strada coloanelor) se mai vad inca pietrele originale cu care a fost pavata si daca iti lasi un pic imaginatia sa lucreze poti sa “vezi” cum umblau carele pe aceasta alee( se vad inca urmele rotilor) cu peste 250 de coloane sculptate in stil ionic si donic.
Urmeaza “Podul de sud” cu o lungime de 73 metri si care duce la zidul orasului si la cartierele rezidentiale din anticul Gerasa.
Aproape de terminarea aleii Cardo se afla o magnifica constructie, nedegradata atat de mult de trecerea timpului: “Templul Roman al lui Dionysus”. In secolul 4, templul a fost transformat intr-o biserica bizantina, acum numindu-se “Catedrala”. Se remarca prin sculpurile numeroase care inca se pastreaza. Urmeaza alte zeci de cladiri si asezaminte, printre care: Biseriac Sfantului Theodore, Nymphaeum ( fantana dedicata nimfelor unde foarte interesant de remarcat sistemul de scurgere a apei cu mici bazine care se scurg in sistemul canalelor subterane), Propileele -o intrare monumentala spre templul zeitei Artemis. Faimosul Templul al zeitei Artemis se afla pe o ridicatura de teren (probabil pentru a domina) si aici se afla si un altar pentru sacrificii si 11 din cele 12 coloane corintice. Interesante sunt si “Thermele”-un important complex de bai romane si in apropiere se afla “Teatrul de Nord” , folosit ca auditorium, dar care a fost distrus de un cutremur in secolul 5 si acum este doar o ruina…
Plimbarea noastra prin antichitate se sfarseste in interiorul “Teatrului de Sud” , construit la sfarsitul secolului 1 si apoi extins treptat si care este cea mai bine pastrata cladire din oras; aici se desfasuara si astazi diferite activitati dintre care cea mai renumita este Festivalul de cultura si arta de la Jerasch.
Am uitat sa amintesc de hipodromul de langa oras in care inca se organizeaza tururi( artistice) cu caii si saretele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu